
Pasi Ruopsa
työmaapäällikkö – Tuotanto"Aina joku kysyy, että eikö minua jo kyllästytä olla Pohjola Rakennuksella töissä, mutta olen viihtynyt täällä. Kai minä olisin jo vaihtanut työpaikkaa, jos en oikeasti viihtyisi. Parasta meillä on vapaus tehdä asioita omalla tavallaan, vaikka toiminta toki koko ajan kehittyy ja yhtenäistyy. Meillä on edelleen sama hyvä Pohjolan meininki ja tapa toimia, mikä on ollut ihan alusta asti.", 16 vuotta Pohjola Rakennuksella työskennellyt Pasi Ruopsa kertoo työnsä parhaista puolista.
Kauanko olet työskennellyt Pohjola Rakennuksella?
- 16 vuotta, aloitin 10.4.2006 Pohjola Rakennuksella ja olen kyllä viihtynyt! Tämän ikäinenkin melkein nuortuu, kun tekee töitä nuorempien kanssa.
Millä työmaalla työskentelet tällä hetkellä?
- Olen tällä hetkellä työmaapäällikkönä Tampereen Puisto-Kalevassa kolmessa kohteessa, eli Puisto-Kalevan Vaahterassa, Tuomessa ja Pihlajassa. Hankekokonaisuuteen kuuluu asuinkerrostalojen lisäksi myös parkkihallien rakentaminen. Olen työskennellyt tällä työmaalla kahden vuoden ajan ja ennen tätä työmaata työskentelin Jankan aluehankkeessa vastaavana.
Mitä kuuluu työmaapäällikön työhön?
- Työmaapäällikkönä minun vastuulleni kuuluu aikataulutus, budjetointi ja budjetista kiinni pitäminen sekä rakentamisen laatuun liittyvät asiat. Olen myös sellainen tuki ja turva nuoremmille työntekijöille, ainakin jos he muistavat kääntyä minun puoleeni jonkin asian askarruttaessa. Kierrän työmaalla sen verran, kun muilta töiltäni ehdin. Suuri osa päivästä kuluu välillä erilaisissa työmaakokouksissa ja -katselmuksissa sekä palavereissa. Nykyiset uudet standardit ja muut säädökset tuottavat työmaapäällikölle paljon töitä. Lisäksi osallistun tulevien ja käynnissä olevien hankkeiden urakkaneuvotteluihin.
Mistä työmaapäällikön normaali työpäivä koostuu?
- Tulen yleensä työmaalle ensimmäisenä ja laitan heti kahvin tippumaan, se on päivän tärkein homma. Tarkistan sähköpostit ja kalenterin ja muiden työntekijöiden tullessa paikalle aloitetaan päivä yhdessä keskustellen. Aamupäivät kuluvat yleensä sähköposteihin vastaillessa sekä laskuja tarkastaessa, sillä laskuja tulee aika paljon, kun on monta työmaata samaan aikaan käynnissä. Käyn yleensä työmaakierroksella kerran tai kaksi kertaa päivässä ja olen apuna, kun kysytään mielipidettä johonkin. Työssäni katson työmaan yleiskuvaa ja koko työmaan kokonaisuutta, opastan vuokratyövoimaa ja ohjeistan työntekijöitä työmaan käytännöissä sekä laskuihin liittyvissä asioissa. Lisäksi tarkastan tuntilappuja, suunnittelen logistiikkaa ja aikataulutusta.
Miten olet päätynyt Pohjola Rakennukselle töihin?
- Olen valmistunut Porista 1993 pahimpaan lama-aikaan rakennusteknikoksi. Pääsin töihin Kankaanpäähän taidekoulun työmaalle työnjohtajaksi, olin mittamiehen apulainen. 1996 muutin Tampereelle avartamaan maailmankatselmusta ja olin jonkin aikaa remonttifirmalla työnjohtajana. Rakensin myös omakotitaloja ja olin K-Raudassa hetken aikaa myyjänäkin. Päätin kuitenkin hakea ihan sitä perinteistä rakennusalan työtä ja hain Pohjola Rakennukselle töihin. Sain paikan. Olin Tomi Jukolan (nykyinen Pohjola Rakennuksen tuotantojohtaja) kanssa samalla työmaalla työvaihemestarina, sen jälkeen olen työskennellyt runkomestarina ja sisävaihemestarina, sekä vastaavana mestarina. Ensimmäistä kertaa olin vastaavana mestarina Valkeakoskella sijaitsevalla työmaalla. Olen ollut mukana rakentamassa kouluja, halleja, rivitaloja ja asuinkerrostaloja usealla eri työmaalla. Aloitin ensin pienemmistä työmaista ja pikkuhiljaa siirryin isompiin aluehankkeisiin.
Mikä Pohjola Rakennuksella työskentelyssä on parasta? Entä haastavinta?
- Aina joku kysyy, että eikö minua jo kyllästytä olla Pohjola Rakennuksella töissä, mutta olen viihtynyt täällä. Kai minä olisin jo vaihtanut työpaikkaa, jos en oikeasti viihtyisi. Parasta meillä on vapaus tehdä asioita omalla tavallaan, vaikka toiminta toki koko ajan kehittyy ja yhtenäistyy. Meillä on edelleen sama hyvä Pohjolan meininki ja tapa toimia, mikä on ollut ihan alusta asti. Rakennamme kaikki yhteistyössä ja työkavereilta saa aina kysyä, jos jokin asia on mielen päällä. Pohjolan tapa toimia on parasta. Tykkään olla työmaalla, enkä minä enää mihinkään konttorille lähde, viihdyn täällä niin hyvin. Täällä pääsen työskentelemään siellä tekemisen keskiössä, jossa tapahtuu koko ajan. Silloin, kun on oikein kauhea härdelli ja on pumput ja torninosturit pystyssä ja muutenkin hommat onnistuu, niin kyllä se palkitsee.
- Pieniä haasteita tulee vastaan aina. Saatan olla hieman vastarannan kiiski, kun olen tottunut tekemään asioita tietyllä tavalla jo pitkän aikaa, vaikka tietäisin, että oppimalla uuden ohjelman kaikki olisi helpompaa. Olen tällainen vanhan kansan työntekijä, joten haasteet ovat lähinnä sitä, että kehitys menee koko ajan eteenpäin ja minun pitäisi pysyä perässä. Meillä työ on kuitenkin vapaamuotoista, pääasia että hommat hoidetaan ja työt tulee tehtyä aikataulussa.
Mikä ominaisuus työmaapäällikön työssä on avuksi?
- Rauhallisuus. Stressiä kannattaa oppia sietämään eikä kannata stressata pienistä asioista.
Mikä on ollut mielenkiintoisin projektisi Pohjola Rakennuksella?
- Juteinikeskus, se oli niin ainutlaatuinen ja erikoinen projekti. Rakennuksessa yhdistyy monitoimihalli sekä koulu. Kaiholla muistelen sitä työmaata, vaikka joitakin asioita toki sielläkin olisi voinut tehdä toisin. Nykyisellä työmaalla rakennettu Puisto-Kalevan Kärki on myös todella kiinnostava projekti, sillä se on korkeaa rakentamista.
Mitä haluaisit sanoa henkilölle, joka miettii hakisiko meille töihin?
- Ilman muuta kannattaa hakea meille töihin, täällä vapaus ja työkaverit ovat erittäin hyviä, töissä on rento meininki ja jos on halua ja kykyjä, niin täällä kyllä pääsee etenemään. Meillä saa kokeilla erilaisia tehtäviä ja mahdollisuuksia on vaikka mihin. Nyt, kun tehdään pääsääntöisesti asuinkerrostaloja, niin kyllä meillä tätä rakentamistakin riittää!
Jos voisit vaihtaa paikkaa yhden kollegasi kanssa päiväksi, kuka se olisi ja miksi?
- Menisin varmaan Tammelan Stadionin työmaalle Niemisen Tuomaksen paikalle. Voisin tutustua suunnitelmiin ja työmaahan oikein perusteellisesti työpäivän aikana.