
Kai Kaarlejärvi
hankekehityspäällikkö – Maanhankinta & hankekehitys"Tässä työssä saa olla oikea Pelle Peloton! Hankekehityspäällikön täytyy olla ideanikkari ja lähestyä pelottomasti erilaisia ideoita. Pitää olla utelias ja rohkea. Ennakkoluulottomuus ja kyky miettiä voisiko asiat tehdä jotenkin toisin on hyvä piirre tässä työssä, sillä pitää olla rohkeutta tuoda omat visiot julki, vaikka ne poikkeaisivatkin tutusta ja turvallisesta.", Oulussa hankekehityspäällikkönä työskentelevä Kai Kaarlejärvi kertoo millaiset ominaisuudet hankekehityksessä ovat hyödyksi.
Mitä kuuluu hankekehityspäällikön työhön?
- Hankekehityspäällikön työhön kuuluu hyvien rakennuspaikkojen etsimistä ja niiden hankkimista. Sen jälkeen, kun hyvä rakennuspaikka on löydetty ja tunnistettu, se kaavoitetaan Pohjola Rakennukselle sopivaksi. Hankekehityspäällikön työ on pitkäjänteistä työtä, jossa samoja hankkeita ja alueita saatetaan hioa lopulliseen muotoonsa useita vuosia. Olennaisena osana uusien rakennuspaikkojen etsintään kuuluu myös erilaiset tonttitutkielmat, joita teemme.
- Rakennushankkeiden alkuvaiheessa olen suunnittelunohjauksessa tiiviisti mukana, jonka jälkeen projekti siirtyy seuraavaksi projektipäällikölle. Alkuvaiheen suunnittelutiimimme on aivan loistava, joten saamme projektit hyvin käyntiin heti alusta alkaen. Alkuvaiheessa olen myös mukana suunnittelemassa Oulun hankkeidemme asuntojakaumaa, eli sitä millaisia asuntoja rakennamme. Mietimme yhdessä koko porukan kanssa millaista markkinointia ja viestintää teemme uusille rakennushankkeille, sillä on tärkeää luoda uusille kodeille tarina ja rakentaa mielikuvaa alueesta, jota rakennamme.
- Työhöni kuuluu myös erilaisiin suunnittelu- ja rakennuskilpailuihin osallistuminen ja niihin liittyvät tehtävät sekä KVR-hankkeidemme myyntitiimissä mukana oleminen.
Mistä hankekehityspäällikön normaali työpäivä koostuu?
- Työssäni ei ole perinteisiä normaaleja työpäiviä, sillä kaikki päivät ovat erilaisia. Päiväni menee useimmiten kokouksissa ja niiden ympärillä tapahtuvissa asioissa. Jos on jotain ideakilpailuja tiedossa, kaikki liikenevä aikaa menee niiden parissa.
Miten olet päätynyt Pohjola Rakennukselle töihin?
- Olen koulutukseltani tradenomi ja valmistunut Seinäjoelta 1999. Mutkien kautta päädyin myymään ensin tietokoneita ja sen jälkeen logistiikka-alalle myyntipäälliköksi b2b-myynnin pariin. Olin KONE Hisseillä myyntipäällikkönä ja siinä yhteydessä tutustuin rakennusalaan ja opin tuntemaan rakennusliikkeet ja suunnittelijat. Oikeastaan silloin aloin kiinnostua rakentamisesta ja siitä, miten aluehankkeet alkavat.
- Myyntihommien jälkeen hain NCC:lle hankekehittäjäksi ja nykyinen esimieheni palkkasi minut sinne. Pohjola Rakennukselle tulin töihin esimieheni perässä ja täällä olen viihtynyt nyt 2,5 vuoden ajan.
Mikä Pohjola Rakennuksella työskentelyssä on parasta? Entä haastavinta?
- Parasta meillä on ihmiset ja hyvä työyhteisö. Vaikka korona-aika on koetellut maailmaa enkä ole nähnyt kuin kourallisen ihmisiä livenä, työyhteisö on silti meillä ihan paras.
- Meillä on myös loistava työpaikkakulttuuri, ideoitamme ei ikinä tyrmätä, vaan aina sanotaan, että tutkitaan ja selvitetään.
- Haastavinta tällä hetkellä on epävakaa ympäristö, eli maailmantilanne. Kustannusten nousu tuo haasteita maanhankintaan, sillä rakennuskustannukset ovat nousseet nopeasti, jolloin hyvien rakennuspaikkojen hankintaan pitäisi panostaa entistä enemmän. Kustannusten korreloituminen pitäisi näkyä myös tulevaisuudessa ja tulevaisuuden rakennuspaikkoja pohtiessa. Vanha viisaus ”Jos sinulla on rahaa, osta metsää”, pätee myös maanhankintaan. Rakennusliikkeillä ei ole kristallipalloa, josta voisi nähdä tulevaisuuden, joten nyt vaaditaan rohkeutta tehdä päätöksiä.
Mikä ominaisuus hankekehityspäällikön työssä on avuksi?
- Tässä työssä saa olla oikea Pelle Peloton! Hankekehityspäällikön täytyy olla ideanikkari ja lähestyä pelottomasti erilaisia ideoita. Pitää olla utelias ja rohkea. Ennakkoluulottomuus ja kyky miettiä voisiko asiat tehdä jotenkin toisin on hyvä piirre tässä työssä, sillä pitää olla rohkeutta tuoda omat visiot julki, vaikka ne poikkeaisivatkin tutusta ja turvallisesta.
Jos kollegasi lähestyy sinua sanomalla ”Sinä varmasti tiedät tähän vastauksen.”, mitä hän kysyy?
- Mitä tänään on lounaaksi? Tai sitten jotain toimialaan liittyvien ihmisten tekemisistä.
Mikä on ollut mielenkiintoisin projektisi Pohjola Rakennuksella?
- Kaavoitusmielessä Kaarnatien kaavoitushanke on ollut mielenkiintoisin. Erilaiset ideakilpailut ja konseptityöryhmien vetämiset ovat olleet tosi mielenkiintoisia, sillä niissä edetään nopeasti ja työt tehdään pienen tiimin kesken.
Jos voisit vaihtaa paikkaa yhden kollegasi kanssa päiväksi, kuka se olisi ja miksi?
- Voisin vaihtaa paikkaa Helsingin toimipisteellämme työskentelevän hankekehityspäällikkö Miia Lasaroffin kanssa, jotta näkisin ovatko kaikki pääkaupunkiseudun hankekehitysaiheet niin valtavia kuin olen kuvitellut.