
Sampo Aarnio
projektipäällikkö – Suunnittelun ohjaus”Olen oppinut työuran aikana, että on monta tapaa tehdä asioita, mutta täytyy myös osata hyväksyä se, että on erilaisia tapoja toimia ja päästä samaan lopputulokseen. Tässä työssä täytyy pystyä seuraamaan ja kontrolloimaan niitä erilaisia tapoja. Myös luovuus ja ongelmanratkaisukyvyt ovat tarpeellisia, sillä aina asiat eivät mene niin kuin on suunniteltu. Täytyy osata ratkaista asiat, eikä jäädä miettimään menneitä, pitää keskittyä tulevaan.”, 11 vuotta Pohjola Rakennuksella työskennellyt Sampo Aarnio kertoo työssä oppimistaan asioista.
Mitä kuuluu projektipäällikön työhön?
- Projektipäällikön työ on hyvin laaja-alaista, ja siinä pääseekin tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä. Useimmiten projektipäällikkö pääsee olemaan aika monessa asiassa mukana ja esimerkiksi antaa mielipiteensä vaikkapa myynnille ja markkinoinnille, mutta oma perustyö on silti tärkein eli projektien aikataulut, kustannukset ja projektin laadukas eteneminen vaihe vaiheelta. Työhöni siis kuuluu projektien haltuunotto maanhankinnan ja kaavoituksen valmistuessa, luonnossuunnitelmien tekoa ja asioiden valmistelua rakennuslupaa varten. Projektipäälliköt tekevät myös suunnittelunohjausta siihen asti, kunnes työmaa on perustettu ja työmaapäällikkö jatkaa suunnittelunohjausta. Projektipäälliköllä on myös iso vastuu teknisenä asiantuntijana kaikissa projekteihin liittyvissä asioissa, esimerkkinä sopimusasiat sekä yhtiöhallinnon vastuulla olevat hommat.
Mistä projektipäällikön normaali työpäivä koostuu?
- Normaali työpäiväni alkaa sillä, että katson kalenterista päivän agendan ja sen mukaan aikataulutan päivän. Jos on vain vähän kokouksia, ehdin purkamaan To do -listaani kokouksien välillä. Tietokoneellahan sitä pääosin istutaan ja sen takia tauot ja pienet kävelyhetket esimerkiksi lounaalle ja takaisin ovat tärkeämpiä kuin osaa ajatellakaan.
- Työpäiviini kuuluu myös aika paljon puhelimessa oloa, sillä soittelen suunnittelijoille hankesuunnitelmien tiimoilta matalalla kynnyksellä. Totta kai työpäiviin kuuluu ihan perinteistä juoksevien asioiden hoitoa, sähköposteihin vastaamista, hankesuunnittelun edistymisen valvomista sekä kokouksia ja palavereja.
Miten olet päätynyt Pohjola Rakennukselle töihin?
- Valmistuin Tampereen ammattikorkeakoulusta rakennusinsinööriksi vuonna 2011 ja hain sen jälkeen suoraan silloiselle Rakennustoimisto Pohjola Oy:lle töihin. Työnhaku Pohjolalle jäi aika viime tinkaan ja jo kolmen päivän sisällä hakemuksen lähettämisestä olin käynyt haastattelussa ja saanut työpaikan. Aloitin työvaihemestarina Valkeakosken työmaalla. Olen ollut neljä vuotta työvaihemestarina tehden välillä työmaainsinöörin hommiakin ja sen jälkeen vastaavana työnjohtajana 2015–2019. Kollegani, nykyinen esimieheni, Kyrölän Lasse houkutteli minut projekti-insinööriksi toimiston puolelle, ja aikani pohdittua päätin tarttua tilaisuuteen. Oli minulla selkeä visio mielessä, etten välttämättä koko työuraani tule työmaalla tekemään ja aloitinkin 2018 tuotantotalouden opinnot työn ohessa, joten projekti-insinöörin pesti oli luonteva jatkumo uralleni. Aloitin projekti-insinöörin tittelillä 2020 ja vuonna 2021 siirryin projektipäällikön rooliin.
Mikä Pohjola Rakennuksella työskentelyssä on parasta? Entä haastavinta?
- Meillä on hyvät uramahdollisuudet ja jos osaamista ja halua löytyy, niin saa kyllä kokeilla erilaisia työtehtäviä! Pohjola Rakennuksella henkilöstöllä on hyvät mahdollisuudet kehittää itseään ja meillä siihen myös kannustetaan. Parasta varmasti on se, että työntekijä saa itse vaikuttaa omaan työhönsä ja meitä oikeasti kuunnellaan.
- Haastavinta on työtehtävien laajuudet ja se, että työtä tuppaa olemaan paljon. Nuorempana ajattelin, että nämä kaikki täytyy saada tehtyä vähintäänkin heti, mutta nyt ymmärrän jo, että työtehtävät täytyy priorisoida ja keskittyä olennaiseen. Vaikka työ on monipuolista ja kaikki kiinnostaa, niin täytyy osata löytää se oman työn punainen lanka.
Mikä ominaisuus projektipäällikön työssä on avuksi?
- Tässä työssä priorisointitaidot ovat todella tärkeät. Täytyy ymmärtää, mihin työhön käyttää aikansa, vaikka kaikki asiat ympärillä kiinnostaisivat. Hyvä ominaisuus on, että pysyy ajan hermolla ja tiedostaa, milloin mikäkin työ pitää olla valmiina. Vaikka deadline olisi vasta kuukauden tai kahden päästä, niin kyllä se prosessi täytyy aloittaa jo hyvissä ajoin. Työtehtäville pitää luoda osatavoitteita ja niitä pitää myös muistaa seurata.
- Sanoisin, että tässä työssä tarvitsee myös sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä, sillä kaikki asiat eivät tapahdu heti, eikä varsinkaan niin kuin olet itse ajatellut. Täytyy myös osata ottaa toiset huomioon ja omata sosiaalisia taitoja, sillä ihmisten kanssa tässä pääasiassa toimitaan. Toki asioita johdetaan, mutta kaiken taustalla on kuitenkin ihminen.
- Olen oppinut työuran aikana, että on monta tapaa tehdä asioita, mutta täytyy myös osata hyväksyä se, että on erilaisia tapoja toimia ja päästä samaan lopputulokseen. Tässä työssä täytyy pystyä seuraamaan ja kontrolloimaan niitä erilaisia tapoja. Myös luovuus ja ongelmanratkaisukyvyt ovat tarpeellisia, sillä aina asiat eivät mene niin kuin on suunniteltu. Täytyy osata ratkaista asiat, eikä jäädä miettimään menneitä, pitää keskittyä tulevaan.
Jos kollegasi lähestyy sinua sanomalla ”Sinä varmasti tiedät tähän vastauksen.”, mitä hän kysyy?
- Jotain suunnitelmiin liittyviä detaljeita, yleensä myyntitiimi haluaa tietää asuinrakennusten detaljikasta asioita, kuten julkisivuista, asuinhuoneiston näkymistä tai jostain muusta seikasta, jota asunnon ostaja on esimerkiksi tiedustellut. Vaikka en heti ulkomuistista osaisi vastata, niin tiedän kyllä mistä vastauksen löytää ja toimitan sen eteenpäin.
Mikä on ollut mielenkiintoisin projektisi Pohjola Rakennuksella?
- Työmaalla ollessani mielenkiintoisin projekti oli Startaxin 6700kem2 hallihanke, jossa etenimme todella nopealla aikataululla. Huhtikuun puolessa välissä oli ensimmäiset anturavalut ja syyskuun puolivälissä tilaaja pääsi jo asentamaan varastohyllyjään kohteeseen, eli viisi kuukautta miinus kesälomat. Aikataulu oli erittäin lyhyt ja työmaa oli toinen vastaavan urallani. Siitä työmaasta sain paljon oppia suoraviivaisesta etenemisestä. Se tuntui aluksi isolta haasteelta ja pelottavalta peikolta, mutta työmaan loputtua huomasin, että kaikki menikin ihan ok. Muistona tuolta työmaalta jäi närästysvaivat.
- Projektipäällikkönä mielenkiintoisin projekti on vanhan Tikkutehtaan projekti, sillä alue on ainutlaatuinen ja todella hieno. Tikkutehdas on myös haastava kohde, sillä siellä on suojeltavia rakenteita ja rakennuksia kaavassa.
Jos voisit vaihtaa paikkaa yhden kollegasi kanssa päiväksi, kuka se olisi ja miksi?
- Vaihtaisin paikkaa varmaankin Kurosen Matin kanssa. Opiskelen tuotantotaloutta ja yrityksen, osaston tai alueen johtaminen on sellainen asia, joka minua saattaa tulevaisuudessa kiinnostaa. Teen omassa työssäni paljon detaljitason päätöksiä ja minulta kysytään hyvinkin tarkkoja kysymyksiä välillä suunnittelukokouksissa, joten pääsisin sellaisen henkilön saappaisiin, joka päättää isoista linjoista ja yrittää nähdä metsää puilta. Olisi mielenkiintoista päästä näkemään hänen työpäiväänsä sekä työtehtäviään.